Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

maandag 31 augustus 2015

Uit en thuis

Voordat ik op vrijdag weer achter de ezel te vinden ben om aan het 2e jaar van de basiscursus teken aan de Wackers Academie te beginnen, namen Michelle en ik onze kans waar om nog even de stad in te gaan. Michelle moest sportkleding hebben en ik moest nog even naar Swaak voor een bestelde watercolourmarker in de kleur Indigo, dat is een kleur die ik erg graag gebruik.
We aten een broodje bij Kimmade http://www.kimmade.nl/, een ieniemienie Vietnamees restaurantje waar ik zelf nooit terecht gekomen zou zijn, gewoon omdat ik er zó voorbij gelopen zou zijn. Dat zou zonde zijn geweest want jee, wat een heerlijk broodje was dat! Er zat met honing geroosterd varkensvlees op en veel (niet te rauwe) rauwkost. Er is nog veel ander lekkers dat ik nog eens wil uitproberen! Het zaakje loopt als een trein en is vanwege de lage prijzen en goede erg populair onder de Utrechtse studenten.
Michelle dronk Vietnamese ijskoffie, sterke vers gefilterde koffie op een glas ijs met een laagje gecondenseerde melk. Ik hou niet van koffie maar volgens Michelle is dit het heerlijkste drankje dat er is!  Hier worden allerlei Vietnamese lekkernijen tevoorschijn getoverd.


Deze winkel was helaas gesloten, maar we hadden graag een kijkje genomen bij Madame de Pompadour Vintage Hairstyling https://www.facebook.com/MadameDeP. We zijn erg trouw aan onze eigen kapster Janneke maar wat zouden we ons haar daar graag eens in de 30-er/40-er jarenstijl laten stylen.... (Janneke ook trouwens!).    


Aan de Oudegracht, niet ver van kunstenaarswinkel Swaak, zit een leuke winkel met oude Egyptische beeldjes etc. De eigenaar van de winkel was druk bezig om een spel met stenen uit te leggen aan een vrouw en kindje. Het zag er best ingewikkeld uit!


De gezellige Lijnmarkt.


Een deel van de mooie gevel van Steenweg 44 waar een kledingzaak zit van een chique Spaans merk.

Zaterdag gingen we, om alvast Michelles verjaardag te vieren, een dagje op pad met m'n moeder. Op het programma stond het Coda Museum in Apeldoorn en het DLC-Café in Soest. In het Coda Museum is weer een tentoonstelling over papierkunst http://www.coda-apeldoorn.nl/museum/coda-paper-art-2015/. In 2013 zijn we daar ook geweest en we waren erg onder de indruk van wat de kunstenaars met papier konden maken. Op de blog van Willy http://detantevantjorven.blogspot.nl/, een blog dat ik erg graag bezoek, is een mooi verslag te zien van deze tentoonstelling http://detantevantjorven.blogspot.nl/search/label/Papier. Ook dit jaar is de tentoonstelling weer erg de moeite waard. Wat de kunstenaars met papier kunnen maken is zo knap en origineel! Er werd ook een film vertoond werd waarin te zien is hoe een aantal van de kunstenaars te werk is gegaan. Hieronder een paar plaatjes van de tentoonstelling die nog tot en met 25 oktober a.s. te zien is. 


Himanshu Agrawal (India): Levensgroot edelhert van papier (tekst van de website van Coda) 

Himanshu Agrawal is een meester in de traditionele papiervouwkunst oftewel origami. Wat hij ermee doet is verre van traditioneel. Zijn bijzondere en grootse werken trokken de aandacht in campagnes van onder andere Dell en MTV. Bovendien vestigde hij twee wereldrecords met zijn kunstwerken. Tijdens CODA Paper Art maakt Himanshu Agrawal (ter plekke!) een levensgoot edelhert van papier. Het edelhert wordt maar liefst 6 meter hoog. 
Diana Beltran Herrera (UK): Hyperrealistische vogelsculpturen (tekst van de website van Coda)

Diana Beltran Herrera (1987) snijdt papier tot veren en creëert hyperrealistische vogelsculpturen. In zeer korte tijd heeft ze een verzameling van maar liefst 100 vogelsoorten van over de hele wereld bij elkaar gebracht. Van spechten tot adelaars tot flamingo’s. Herrera maakt levensgrote sculpturen van de vogels zodat ze zo lijken te kunnen wegvliegen. Om tot haar werk te komen bestudeert ze de vogels in het wild, en bespreekt ze haar werk met professionele vogelaars.


Eric Standley (US): Architectuurvormen van papier (tekst van de website van Coda)

Door verschillende papierlagen op elkaar te plaatsen, creëert Eric Standley prachtige driedimensionale werken. Hij laat zich hierbij inspireren door Islamitische en Gotische architectuurvormen. Standley gebruikt de meest moderne lasersnijtechnieken om tot zijn werk te komen. Toch doen de driedimensionale vormen van Standley organisch aan. Alsof de vormen niet door techniek en menselijk handelen ontstaan zijn maar rechtstreeks afkomstig zijn uit de natuur. Standley is opgeleid aan de Savannah College of Art and Design en de Massachusetts College of Art in Boston. Hij werkt als professor of Studio Art aan Virginia Tech.

Phillip Valdez (US): Dodenmaskers (tekst van de website van Coda)

De natuur als inspiratiebron of uitgangspunt is in grote veelzijdigheid vertegenwoordigd in CODA Paper Art 2015. Behind the Gates: het mysterieuze masker met boommotief van de Amerikaanse kunstenaar Phillip Valdez siert het affiche van deze Paper Art editie en is uiteraard ook te zien in de tentoonstelling. De papieren maskers van Valdez krijgen een extra dimensie door de fotografie van zijn vrouw, Elisa Lazo de Valdez. CODA Paper Art brengt het werk van Phillip en Elisa Lazo Valdez samen. Wat extra bijzonder is: Valdez maakt speciaal voor CODA Paper Art 2015 een nieuw masker.    


Li Hongbo (China): Tools of Study (tekst van de website van Coda)

Als een echte beeldhouwer creëert Li Hongbo perfecte replica’s van bustes uit de klassieke oudheid. Maar schijn bedriegt, want deze bustes bestaan uit duizenden lagen papier, allemaal aan elkaar gelijmd als een grote bijenkorf. Daardoor kunnen zijn beelden bijna oneindig uitgerekt worden tot onvoorstelbare nieuwe vormen.
Chris Gilmour (Italië): o.a. Harley Davidson in karton (tekst van de website van Coda)

Chris Gilmour (1973) reproduceert voorwerpen van alledag en bouwt ze volledig opnieuw op met karton. Zo heeft de Harley Davidson die in CODA Museum staat geen metalen frame, geen houten steunpunten, maar is volledig gemaakt van karton en lijm. Normaal gesproken wordt karton gebruikt om waardevolle objecten in te pakken, en vervolgens wordt het materiaal gedumpt. Chris Gilmour draait de normale gang van zaken om en maakt van karton de hoofdrolspeler. Hij bouwde bijvoorbeeld levensechte replica’s van de Fiat 500 en de Aston Martin van James Bond.

Meg Hitchcock (US): Goddelijk papier (tekst van de website van Coda)
Meg Hitchcock bouwt haar werken op uit papier van heilige geschriften. Door verschillende geschriften met elkaar te combineren ontstaat een geheel nieuwe betekenis. Het werk van Hitchcock geeft kritiek op de letterlijke lezing van De Schrift maar is tegelijkertijd ook een viering van spiritualiteit en een verbeelding van de universele behoefte om in verbinding te staan met iets dat groter is dan de mensheid. Hitchcock: “Uiteindelijk is de kans groot dat wat wij als het heilige woord van God genoteerd hebben niets meer is dan een sublieme uitdrukking van onze gedeelde menselijkheid.” Meg Hitchcock werd opgevoed in de christelijke traditie maar voelt zich meer thuis bij de oosterse mystiek en de islam. Ze werd opgeleid aan het San Francisco Art Institute en studeerde klassieke schilderkunst in Florence, Italië.
Met een omweg (file op de A1!) kwamen we uiteindelijk terecht in het DLC-café op Station Soestdijk in Soest http://www.dlccafe.nl/. Wat eens de wachtkamer van Koningin Emma en haar nageslacht was, is door interieurontwerpster Janine van den Hengel http://www.dlcinteriors.com/ omgetoverd tot een sfeervol restaurantje zonder opsmuk. Een plek waar je graag neerstrijkt om te genieten van de heerlijkheden die in het tuinseizoen uit haar eigen tuin komen. Hans en ik hadden er al eens "met de pot meegegeten", dat kan iedere donderdag- en vrijdagavond. Dan wordt er een perronschotel geserveerd. Het was toen winter en het kacheltje snorde heerlijk, zó gezellig! Nu zaten we op het terras bij de voormalige wachtkamer van koningin Emma. Om het kwartier stopt er een trein, de sprinter naar Utrecht of naar Baarn. Dat het station nog gewoon in bedrijf is vinden wij extra leuk! 
Hoe simpel kunnen wc-rolhouders zijn? Prachtig toch? Functioneert ook prima!


Het was wat lastig te fotograferen maar aan de muur hing een bijzonder kunstwerk van sloophout met de beeltenis van koningin Juliana.   

In de Seasons van augustus/september staat een uitgebreid artikel over Janine van den Hengel:  http://www.elinea.nl/artikel/dit-is-mijn-toevluchtsoord-waar-ik-tot-rust-kom. Wat een veelzijdige vrouw! Geweldig wat zij allemaal weet te realiseren, heel inspirerend!

Gisteren moesten Hans en ik op de tuin een struikje verplanten dat te lijden had van de vele regen die de afgelopen dagen gevallen was. Het moest wat hoger gezet worden zodat het geen natte voeten meer heeft. Voor we daar aan toe kwamen hebben we "een rondje Tienhoven" gefietst.Een Fuut met haar jong. Op het achterliggende water bij de Molenpolder schaatsen we 's winters graag. Je kunt er zo heerlijk door de natuur schaatsen over de vele trekgaten https://nl.wikipedia.org/wiki/Trekgat. Hopelijk gaat dat de komende winter ook weer lukken! 

In Tienhoven ligt voor ons het mooiste plekje uit de omgeving, kijk maar:


  
Als je bij de Hervormde Kerk in Tienhoven tussen de kerk en het gezondheidscentrum rechtdoor fietst kom je, na de begraafplaats links, bij een bankje aan het water uit en dan is dit je uitzicht.... Prachtig wijds over het water van de Tienhovense plas! Je kunt er veel watervogels zien en het is er oorverdovend stil. Heerlijk! We kunnen hier uren zitten. 


Deze molen heet De Trouwe Wachter https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/nieuwe-wieken-op-molen-de-trouwe-wachter-tienhoven en bijzonder is dat de molenaar in de oorlog met de stand van de wieken aan onderduikers in de omgeving doorgaf of er onraad dreigde.Onderweg, richting tuin, stond in de Bethunepolder een lange stoet koeien te wachten om gemolken te worden.De eerste tekenen van de herfst dienen zich onmiskenbaar aan: trossen vol lijsterbessen


Veel eikels aan de eikenbomen. 


De druiven in de achtertuin beginnen te verkleuren. De herfst is in aantocht!
Tot slot van dit lange, lange epistel zijn hier nog een paar foto's van onze twee boeven die groeien als kool!

2 opmerkingen:

  1. Tjonge Mirjam wat een leuk logje weer, heb er wel even over gedaan om het op mijn gemak te lezen. En de foto's zijn echt prachtig! En eigenlijk zo dichtbij.. Met Utrecht heb ik niks, ik heb in Wilnis gewoond en nu in Zeist, dus echt niet ver weg, maar ik kwam/kom er nooit, ja nu af en toe voor de auto en ik heb er een kennis wonen. Leuk om te zien. En ja, de omgeving is schitterend... En de katten groeien lekker! Groetjesss

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja wat een epistel he Trees! In Zeist komen we af en toe bij vrienden. Ik vind de omgeving van Zeist vind ik ook erg mooi! Ik las dat jij gids bent bij de Piramide van Austerlitz. Daar ben ik in geen jaren geweest maar het lijkt me leuk om daar weer eens naar toe te gaan. Misschien treffen we het dan dat we door jou worden rondgeleid, zou leuk zijn!!

    BeantwoordenVerwijderen