Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

dinsdag 6 oktober 2015

Nazomeren in de Achterhoek

Afgelopen week hebben we met mijn moeder genoten van een zonnig weekje in de Achterhoek. We hadden een leuk boerderijtje gehuurd in Baak, een lommerrijk plaatsje bij Zutphen. Iedere ochtend werden we wakker met zon en een strakblauwe lucht. Na het ontbijt konden we de koeien zien langs lopen van de stal naar de wei. Sommigen maakten onderweg vreugdesprongetjes, zo leuk om te zien! Het waren -denk ik- nog jonge beesten. Een enkele keer zagen we ook een konijn in de wei. Je zal maar dagelijks zulke taferelen als uitzicht hebben!Baak


Mijn moeder voor "ons" boerderijtje. Zij kon net onder de deur door maar wij moesten steeds bukken. 

De eerste dag gingen we 's middags naar Bronkhorst, een plaatsje als een openluchtmuseum. Niet moeilijk om daar wat pittoreske plaatjes te schieten. In Bronkhorst is ook het Charles Dickens Museum gevestigd dat we niet bezochten omdat het te lekker was om buiten te lopen. Wel zijn we even in een winkel geweest met ontzettend veel keus in mooie zilveren en gouden sieraden met edelstenen. Vooral de sieraden met wat ruwe, lichtblauwe stenen van aquamarijn spraken mij erg aan. Mooi bij een blauw vest van zachte wol.

 

foto: centrumdelphi.nl via Google afbeeldingen 
De volgende dag gingen we naar Deventer in de (helaas vergeefse) hoop daar een rode winterjas te vinden voor mijn moeder en om wat rond te wandelen in deze hanzestad aan de IJssel.


De Grote of  Lebuïnuskerk in Deventer.


Op verschillende plekken in Deventer zagen we mooi gedecoreerde ramen zoals deze boven de deuren.
Zicht op de IJssel.
De Wilhelminafontijn in DeventerWe reden vervolgens naar Zutphen en parkeerden onze auto vlakbij de mooi gerestaureerde Berkelpoort https://nl.wikipedia.org/wiki/Berkelpoort_(Zutphen). Zutphen heeft ook prachtige oude gebouwen en mooie winkels in een overzichtelijk centrumgebied (rode jassen waren ook hier dun gezaaid helaas...) 


Leuke vossen in een etalage (en in de weerspiegeling van de ruit sta ik).

 
Ook in Zutphen zijn mooie ramen boven de deuren te vinden.Na het geslenter door de steden vond Hans het de volgende dag tijd voor wat frisse buitenlucht en wandelden we langs de Kastelen Hackfort  in Vorden en Verwolde in Laren. Nou geen straf hoor, om met dat mooie weer door zo'n prachtig landschap te lopen. Hier zijn we bij kasteel Hackfort.
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/hackfort/kasteel


Dahlia's, chrysanten en paarse boerenkool in de moestuin.


Een kleine vuurvlinder op duizendblad.


Hier zijn we op Landgoed Verwolde met zijn perfect onderhouden tuin.
Een mooi herfstig kleurenpalet in de boorder.


Onze buurkoe.


Grazende koeien door het stalraampje in de huiskamer. We konden er geen genoeg van krijgen!


Een avondwandeling door Baak.

He lekker, weer thuis. Gauw de verwarming opgestookt want 's avonds werd het toch al wel fris. Daarna lekker haken aan mijn deken met chevron patroon. Hij was bijna af (en nu helemaal, dat komt nog in een volgend blogje).


Zicht op het Rijndal vanaf Elten hoch in Duitsland. Van daaruit reden we naar Kleve, een aardige winkelstad  maar ook daar nog steeds geen rode jas, helaas:(


Op onze laatste vakantiedag wandelden we op Landgoed Ampsen in Lochem. Wat is het daar ook prachtig!
Prachtige grote bomen zijn te vinden op het landgoed. Het is herfst, geen ontkomen aan zo te zien aan de vele paddenstoelen! 


Op de terugweg naar huis lunchten we in het centrum van Lochem. Nog even genieten op een terras in de zon.


Leuk straatje in Lochem.


Mooi beeld in Lochem van Feico Hajonides voor Amnesty International. 

"Door recht krijgt de mens vrijheid" staat op de plaquette eronder. Hoe waar is dat en hoe kwetsbaar in tijden waarin populisme, individualisme en egoïsme vaak hoogtij vieren...  


Onze korte vakantie was weer ten einde. Hier nog een blik op Deventer, gezien vanaf de snelweg terug naar huis. Ook fijn om weer thuis te zijn na heerlijke dagen in de mooie Achterhoek! We werden warm welkom geheten natuurlijk door Michelle maar vooral door onze poezenbeesten die alweer gegroeid leken!

By the way: met de rode jas van mijn moeder is het toch helemaal goed gekomen: die vonden we de volgende dag in Nunspeet! Wat een leukerd is het, precies haar maat(je)! Nu de mouwen nog wat korter gemaakt en dan is mijn moeder klaar voor de winter! 


2 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk verslag van jullie fijne weekje in de Achterhoek. Veel bekende plekken voor mij, erg leuk om ze zo via jou te zien. Mooi logeeradres hadden jullie. Leuk dat je moeder haar zinnen had gezet op een rode jas en het gelukkig ook gelukt is. Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het was ook heerlijk Willy! Leuk dat veel je bekend voorkwam. Voor ons was het alweer een tijd geleden dat we in de Achterhoek waren. Het boerderijtje heet De Baander, we hadden het uit de Kampioen van de ANWB. Mijn moeder is inderdaad blij dat ze al lady in red de winter in kan!

    BeantwoordenVerwijderen