Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

donderdag 4 februari 2016

Genoten in het Drents Museum

Gisteren zijn Hans en ik naar het Drents Museum in Assen geweest (http://www.drentsmuseum.nl/). We wilden heel graag de tentoonstelling Glasgow Boys zien, over de jonge schilders die aan het eind van de 19e eeuw de Schotse versie van het impressionisme vertegenwoordigden. Deze tentoonstelling loopt tot 7 februari a.s. We waren dus net op tijd!

Het Drents Museum is gevestigd in het mooie gebouw van het voormalige Provinciehuis van Drenthe, waar veel mooie, authentieke details bewaard gebleven zijn:


Hij staat parmantig voor het museum en bidt nog steeds niet voor bruune bonen!
Er waren erg mooie schilderijen te zien van The Glasgow Boys, al pakte de tentoonstelling als geheel ons niet zo als die van Franse (o.a. Monet, Renoir, Dégas, Cézanne) en Nederlandse impressionisten (o.a. Weissenbruch, Jacob en Willem Maris, Roelofs, Breitner, Israëls) of de Scandinavische impressionisten, van wie we een paar jaar terug een mooie tentoonstelling zagen in het Groninger Museum.  Hieronder een aantal schilderijen die ik heel mooi vond. Als eerste drie schilderijen van James Guthrie.


William "The Kurnel" Kennedy, een schilder die in de ban raakte van het schilderen van het leger.


Grazing sheep van Edward Hornel, mooie kleuren!


Dit vond ik zón mooie aquarel! In het echt is ie mooier dan ik hem op de foto kon krijgen.

 
De schilders Guthrie, Walton en Crawhall trokken 's zomers langs dorpjes om te schetsen en te schilderen. 's Winters werken ze hun studies uit in Glasgow. 
Crawhall schildert graag dieren. Dat gaat hem prima af! Geweldig die compositie van wroetende varkens!


Op dit schilderij van Guthrie is de dochter te zien van een rijke glasfabrikant uit Glasgow.
Kinderen der zee van Jozef Israëls. In Engeland en Schotland was zijn werk erg populair.Dit is het breiende vissersmeisje in de duinen van de Nederlandse schilder David Artz 
 

Dit schilderij van Matthijs Maris is in bezit van een Schotse kunstverzamelaar
 


The tennis party van John Lavery
Japanse taferelen waren eind 19e eeuw erg in de mode. Ook Schotse impressionisten reisden naar Japan en waren onder de indruk van de schilderachtige taferelen die daar te zien waren. Het is een land waar Michelle en ik ook graag nog eens naar toe zouden gaan! 

De vaste collectie van het Drents Museum vonden we zeker de moeite waard. Van oude vondsten heden tot stijlkamers, hedendaagse kunst en tekeningen die geïnspireerd zijn op het Drentse landschap, er is heel veel te zien.   

Een aquarel van het interieur van een Drentse plaggenhut. Een mooi, kleurrijk schilderij van Jan Sluijters. Ik hou erg van zijn expressionistische schilderijen. Het schilderij hieronder is ook van hem. Meer van zijn werk (o.a. politieke affiches) hoop ik in het voorjaar te zien in het Rob Scholte Museum in Den Helder, een uitje dat Vlasleeuwenbekje http://vlasleeuwenbekje.blogspot.nl/ en ik nog in de planning hebben!  


Een indrukwekkend schilderij van Sam Drukker, die ook les geeft op de Wackers Academie.


Dit vind ik ook een ontzettend leuk schilderij! Overal in de afbeelding zijn glinsterende ritsdelen verwerkt, heel kunstig gedaan, zie het detail hieronder.  
Vol van de vele indrukken van deze middag gingen reden we weer naar huis, zónder file zowaar. Dat is het voordeel van rijden op de woensdag. Het is dan meestal beduidend rustiger! 

6 opmerkingen:

 1. Je laat mij ook meegenieten, hier! Wat een pracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, een prachtige tentoonstelling en sowieso een mooi museum. Fijn dat ik weer even mee heb mogen genieten. Leuk uitje heb je al weer gepland voor het voorjaar. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! We hebben idd iets om weer naar uit te kijken!

   Verwijderen
 3. Mooie tentoonstelling zeg!
  Genoten hoor echt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja he Trees, er is zoveel moois te zien! De Piramide van Austerlitz staat ook nog op ons wensenlijstje voor als het weer wat mooier wordt!

  BeantwoordenVerwijderen