Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

zondag 28 februari 2016

Stadse fratsen

Donderdag waren Hans en ik in Amsterdam. Hans was in geen tijden in het Van Goghmuseum geweest en wilde daar graag weer eens naar toe na mijn enthousiaste verhalen. Door de tekenopleiding ben ik er tegenwoordig bijna vaste klant;) Behalve dat er een indrukwekkende verzameling schilderijen en tekeningen van Van Gogh te zien is, vinden we het ook een erg fijn en overzichtelijk museum. Op dit moment is er, in samenwerking met het Musee d´Órsay in Parijs, ook de expositie Lichte zeden te zien over prostitutie in de kunst van de eind 19e/begin 20e eeuw met werk van o.a. Van Gogh, Toulouse de Lautrec, Van Dongen, Degas en Picasso.
Anders dan de vrolijke dame van plezier hieronder doet vermoeden, wordt er in deze expositie ook aandacht besteed aan het leed dat aan prostitutie verbonden is. Het leed was ook toen groot, getuige de getoonde foto´s van slachtoffers van geslachtsziekten en de lege blikken van vermoeide, uitgebuite vrouwen die moesten overleven in een harde wereld.   shttp://www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/lichte-zeden.


Het meisje van Gallien van František Kupka,  foto: Van Goghmuseum 

We wilden ook graag de meisjes in kimono van Breitner zien, waarvan momenteel ook een expositie is maar dan in het Rijksmuseum, gelijktijdig met de mode-expositie Catwalk. Ook het Paleis op de Dam stond nog op ons verlanglijstje. We hadden dus een druk programma en begonnen met het Van Goghmuseum (waar je, zo leerde ik al eens, geen foto's mag maken), gevolgd door het Rijksmuseum (waar je weer wel foto's mag maken). 
Het was bijzonder om Breitners meisjes in kimono zo in één ruimte bij elkaar te zien. Het is een kleine, charmante tentoonstelling. Er hangen ook mooie Japanse kimono´s uit het eind van de 19e eeuw, waarin het japonisme als kunststroming ontstond. Geesje Kwak was het meisje dat meestal model stond voor deze schilderijen van Breitner. Ook zijn er foto´s te zien die Breitner zelf maakte.    

Het Rijksmuseum 


De foto die Erwin Olaf voor de affiche van de tentoonstelling Catwalk maakte. Hij verzorgde ook de vormgeving voor deze tentoonstelling.Hoe praktisch zal zo'n jurk zijn geweest?

Detail van de stof van de jurk hierboven.

We keken ook nog even rond in onze favoriete vleugel waar de kunst uit de 19e eeuw hangt:

Mauve

Breitner 

Mesdag 

 Van Gogh

Willem Witsen 

Willem Witsen

Ook de afdeling waar de topstukken van Rembrandt, Vermeer en Frans Hals te vinden zijn sloegen we niet over. Altijd fascinerend om te zien.


Het joodse bruidje van RembrandtZelfportret van Rembrandt als Petrus

De bedreigde zwaan van Jan Asselijn (ik dacht natuurlijk direct aan de vreselijke beelden uit het nieuws over de barbaarse praktijken bij het afschieten van zwanen..., zulke prachtige dieren!)

Jan Davidsz de Heem

Dit werk van de (kennelijk) belangrijke eigentijdse kunstenaar kunstenaar Anish Kapoor zal niet bij alle bezoekers van de topstukken van de oude meesters in de smaak gevallen zijn. Ik vind het ook niet mooi maar het fascineerde me wel. Het maakt deel uit van een driedelig werk: Internal Object in Three Parts. Het is gemaakt van siliconen en doet denken aan onderhuids vlees. Het gaat hierbij niet om schoonheid of een mooi oppervlak maar om een "fysieke ervaring". Ik vind het lastig om dergelijk werk als kunst te zien maar denk wel dat het Rijksmuseum er goed aan doet om ook deze topstukken te tonen. Zo wordt benadrukt dat kunst zich ontwikkelt en wordt er een link gelegd naar de kunstuitingen van nu, met de ideeën die er nu zijn over kunst en met materialen die nu voor handen zijn.  


Damrak

Het was donderdag rustig in Amsterdam, ondanks de activiteiten rond de herdenking van de februaristaking http://februaristaking.nl/ die dag. Op de locaties waar wij waren merkten wij dat niet. Het weer kon bijna niet wisselvalliger: sneeuw, zon, hagel, regen, het kwam allemaal voorbij.


Achterkant van de bloemenmarkt, vlakbij de Munttoren De invasie van de leguanen in de buurt van het Leidseplein

Dit leuke tegeltableau zagen we onderweg bij een huis 

Het Leidseplein gezien vanuit de Apple-winkel, waar we schuilden voor een fikse hagelbui (net als Derek de Lint, trouwens) 

Het trappenhuis in de Apple-winkel 

Het American-hotel vanuit de Apple-winkel

De Prinsengracht

Het Paleis op de Dam


We vonden het voor het mooie plaatje erg jammer dat niet alle (led)lampen in de grote hal aan waren terwijl de lampen in alle omringende kamers wel constant volop brandden, ook als er geen bezoekers rond keken. 

Natuurlijk zeiden we hier tegen elkaar: "Even wuiven misschien?"
We eindigden deze dag vol indrukken geheel op z'n Hollands: met boerenkool, een bal gehakt, spek én worst bij het leuke, oud-hollandse restaurant Haesje Claes in de Spuistraat (wat een vriendelijke, attente mensen werken daar!) http://www.haesjeclaes.nl/. Het was een heerlijke afsluiting van een vermoeiende maar heel gezellige dag!

4 opmerkingen:

 1. Mooi, mooi! En bedankt voor de lieve wensen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijke dag hadden jullie. Ik heb er zo fijn even van mee kunnen genieten. Het is al meer dan 25 jaar geleden dat ik in A'dam ben geweest, schaam me diep.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's zeg...
  Ik wil ook graag naar het Van Gogh museum, komt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O Mirjam wat een leuke dag en wat een leuke foto's! Ik heb met plezier met je meegewandeld, en ga zeker ook een keer boerenkool eten bij Haesje Klaes!

  BeantwoordenVerwijderen