Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

zondag 1 mei 2016

Zwillbrocker Venn

Na veel digitaal en ander tijdverdrijf in de afgelopen tijd kwam het er steeds niet van om over het wel en wee vanuit de tulpenboom te bloggen. Het was even niet anders. Ik heb hier en daar nog wel trouw meegelezen in blogland en dat spoorde mij aan om de blogdraad ook weer op te pakken.

Aan de tulpenboom is goed te zien dat het voorjaar, ondanks de vele koude dagen, nu flink op gang gekomen is. De frisgroene waas van blaadjes rond de takken, wordt met de dag dichter en intenser van kleur. Nog even en we zien de takken nauwelijks meer. Nu genieten we nog van de af en aan vliegende kauwtjes die we goed kunnen observeren als ze op de takken zitten, wat meestal niet lang duurt. Vaak zien we ze met dikke navels vol takjes of isolatie van dak naar boom vliegen om daarna te verdwijnen naar een nest waarvan wij vermoeden dat het ergens onder de dakpan zit maar zeker weten we het niet. Straks zien we de kauwtjes nauwelijks meer door het dichte gebladerte. De gele forsythia onder de tulpenboom heeft inmiddels z'n beste tijd gehad. Net als de meeste bloesem aan de fruitbomen op de tuin, al beloven de knoppen aan onze twee appelbomen op de tuin nog een mooie toegift!
    
Vandaag zou het een mooie dag worden en dat klopte ook toen Hans en ik vanochtend wegreden voor een flinke wandeling, net over de Duitse grens. Hoe verder we van huis kwamen, hoe meer het betrok. Gelukkig hadden we een "tussenjas";) mee. We wilden wandelen rond het Zwillbrocker Venn (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwillbrocker_Venn), een mooi natuurgebied, net over de grens bij Groenlo. Wat het heel speciaal maakt, is dat er van maart tot in de herfst zo'n veertig flamingo's broeden die daarna weer naar zuid-Europa, het Caraïbisch gebied en zelfs Chili vertrekken. Ik had dit bijzondere stukje natuur al eens gezien toen ik met een vriendin een paar dagen in Eibergen logeerde. Hans was er nog nooit geweest en ik wist dat hij het ook heel bijzonder zou vinden om zulke tropische vogels in het wild te zien in onze omgeving. Het is de meest noordelijke plek in Europa waar flamingo's broeden. We waren gelukkig niet voor niks vroeg op gestaan om ver van huis te gaan (hoewel ver?? Flamingo's zijn pas ver van huis!) We zagen in totaal 27 flamingo's en talloze kokmeeuwen die ook broeden in het Zwillbrocker Venn, met velen tegelijk. Ze maken veel lawaai met z'n allen. Prachtig!!
  
Er is een wandeling rond het meer uitgezet van ca. 6 kilometer en er zijn ook fietsroutes rondom het meer. De wandeling begint even voorbij het barokke kerkje in Zwillbrock (zie: http://www.barockkirche-zwillbrock.de/start-d/).  
Onderweg vind je drie vogelkijkhutten van waaruit je de vogels goed kunt bespieden.


Dit is de tweede vogelkijkhut op de route.


Een mooi licht stromend beekje naast een houtwal.


Deze grenssteen wilde onze douanier wel meenemen voor op de tuin....
De flamingo's en meeuwen broeden veilig op het eiland in het midden van het meer, ver genoeg van de mensen. Bij de laatste hut kan je de flamingo's van heel dichtbij zien (ca. 20 meter). Dat was allebei de keren dat ik er was het geval, misschien had ik gewoon geluk. Het kan ook zijn dat daar de lekkerste hapjes te vinden zijn waardoor ze zich daar zo dicht bij de mensen wagen. We hadden een heerlijke ochtend en reden vanuit het oosten de zon weer tegemoet. Als afsluiting van ons uitje gingen we nog even bij m'n moeder op de thee/koffie. De laatste zonnestralen pikten we me in onze eigen achtertuin waar we als gekooide tijgers tegenwoordig op ons terras zitten. Alles voor het goede (poezen)doel!!
Op Koningsdag vierden we alweer de eerste verjaardag van onze koninklijke hoogheden!

4 opmerkingen:

 1. Fijn dat je weer blogt en wat een geweldige trip maakten jullie! Jij hebt er ook echt oog voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Vlasje! Het voelt ook goed om weer te bloggen! Het was inderdaad prachtig daar, het verwonderde me opnieuw dat die bijzondere dieren zo'n reis ondernemen om op deze plek hun jongen te krijgen en groot te brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prachtig gebied, wat een mooie foto's Mirjam!
  Enne... Welkom terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je Trees, blij weer terug te zijn idd! Ik heb heel wat foto's gemaakt daar, kreeg maar geen genoeg van de flamingo's!

  BeantwoordenVerwijderen