Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

donderdag 11 augustus 2016

Amsterdam en Dordrecht

Vorige week stonden, behalve donderdag, 's avonds en vrijdag in het teken van de teken-en schilderlessen van Raymond. Daarbij heb ik veel opgestoken over het tekenen van mensen en de grondbeginselen van kleurgebruik in een olieverfschilderij.
Donderdag waren we gezellig een dag uit met vrienden D en B en had ik 's avonds nog een werkklusje te doen, dat gelukkig zo gepiept was.
Het was heerlijk om de middagen vrij te zijn en aan niet meer te hoeven denken dan aan het op orde brengen van m'n tekenspullen. We aten voor ons doen heel vroeg en daarna pakte ik de trein naar Amsterdam waar in de zomer natuurlijk veel toeristen rondlopen. Zeker nu de gay-pride er was, die gelukkig zonder problemen is verlopen.
Ik vind het heerlijk om in Amsterdamse door de straten te dwalen en als ik vroeg was, nam ik nog even een omweg voor de lessen begonnen. Vooral 's ochtends, als de straten nog leeg zijn, is Amsterdam het domein van de poezen. In iedere steeg zitten er dan wel een paar.

 De Binnenkant met zicht op de Montelbaanstoren uit 1516

De Montelbaanstoren aan de Oude Schans

 De achterkant van de St. Nicolaas Basiliek vanaf de Oudezijds Kolk 

De Binnenkant met in de verte de toren van de St. Nicolaas Basiliek  

Een van de vele Amsterdamse poezen, deze boft met zo'n heerlijk plekje!

Achterkant van de de Waag aan de Nieuwmarkt, oorspronkelijk een poortgebouw, waar later verschillende gilden gehuisvest waren, o.a. het chirurgijnsgilde. Hier werd de anatomische les gegeven die Rembrandt heeft vastgelegd op zijn beroemde schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp

 Hier was de ingang van het metselaarsgilde.

Vrijdagochtend was de stad al helemaal klaar voor de gaypride

 Geldersekade

 Victoriahotel vanaf de Prins Hendrikkade 

Centraal Station

Wij hadden ook een soort anatomische les. Dit vond ik een heerlijk model, zo'n stevige dame

Dit model was een gespierde Russische danser, niet vervelend om naar te kijken maar voor mij ingewikkelder om te tekenen.

Dit model is een Argentijnse tangodanseres, een prachtig popje om te zien en een pittige tante! 18 september geeft ze een show met haar dansgroep in Chicago Boom aan de Rozengracht. 

Een opzet van het bovenstaande tafereel in rauwe omber (olieverf)

Dit beeld van klei van een demente oude vrouw heeft Raymond ook gemaakt. Zijn vriendin Selma, die ons vrijdag voorzag van hapjes en drankjes en een heerlijke lunch, is zelf beeldhouwer en vindt het knap frustrerend dat Raymond "zomaar" zoiets kan maken;)   

Donderdag gingen we dus met B en D naar Dordrecht, waar we begonnen bij Villa Augustus. We hadden een hele gezellige dag met z'n vieren!! Villa Augustus is één van mijn favoriete plekken om lekker rond te struinen en uit te rusten. Het is een groot terrein met een hotel in een oude, verbouwde watertoren en pompgebouw. Villa Augustus het heeft een grote biologische tuin met een café-restaurant en een soort marktwinkel waar groente, fruit, brood en allerlei snuisterijen en verkocht worden. De opbrengst uit de moestuin wordt verwerkt in de menu's van het restaurant en overal staan boeketten van bloemen uit de tuin. Het complex grenst met een mooi aangelegde Italiaanse stijltuin aan een knooppunt van waterwegen zoals de Noord, de Merwede en de Oude Maas.  Het is allemaal erg zorgvuldig aangepakt en heeft een erg sfeervolle en orginele uitstraling.
 


Natuurlijk hebben we de taarten niet overgeslagen: citroen-merengue, chocola, cheesecake, voor elk van ons zat er wat heerlijks bij!Groente en fruit liggen in een koelcel, zo blijft alles lekker vers.


 


De dochter van D en B is gek op vogeltjes. Ze houdt ze ook op haar kamer, die ze steeds opnieuw met zorg inricht. Dit cadeautje is dus zeer aan haar besteed!
Ja, het was weer heerlijk in en rond de Villa! De mannen hebben er ook van genoten! Augustus is een mooie maand om er naar toe te gaan omdat de tuin dan zo weelderig is met bloemen en fruit. Graag tot een volgende keer!

Na de prima lunch reden we naar de mooie binnenstad van Dordrecht. Daar wandelden we via de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk naar museum huis Van Gijn. Het huis aan de Nieuwe Haven 29 werd in 1729 gebouwd in opdracht van een rijke regent en Simon van Gijn, zakenman, jurist en verzamelaar woonde hier van 1864 tot zijn dood in 1922. Zijn huis en het merendeel van zijn verzamelingen liet hij na aan de Vereniging Oud-Dordrecht met de opdracht de collecties openbaar te maken en het huis als museum in te richten. Het was de tweede keer dat wij er waren en opnieuw keken we onze ogen uit.

  
Het geboortehuis van de schrijfster Top Naeff. Ik ken haar boeken niet maar de titel "School-idyllen" doet wel een bel rinkelen, net als de Top Naeffprijs. Ze was ook een tijd redactrice van "de Groene Amsterdammer", die ik dan wel weer ken.

 Mooi, zo'n sierlijke ijzeren steun, verweerd in weer en wind.

In het Huis Van Gijn wordt een film vertoond over het project naar de zoektocht over hoe het echtpaar Van Gijn en het personeel woonden in het huis. De conservator, Wyke Sybesma, houdt hier ook een weblog  van bij. In de film wordt vanuit het perspectief van de huishoudster, Helena Alida Fijn van Draat, verteld wat zij allemaal tegenkwam in het huishouden en daarbuiten.  
  
 Wat een sfeer, je zou zo aanschuiven!

 Detail van het gobelin in één van de vele kamers. Er was ook een glaswerktentoonstelling, overal waren glazen objecten uitgestald, tot in de tuin aan toe.


De details zijn prachtig: het relief van het leerbehang, het houtwerk, het seviesgoed...
We hadden het gevoel even te zijn teruggekeerd in de overzichtelijke tijd van Swiebertje, Bromsnor en Malle Pietje. Ken je ze nog?   

Foto ANP Historisch Archief

Voor meer nostalgie: Swiebertje 

4 opmerkingen:

 1. Amsterdam is en blijft prachtig, mijn geboortestad, dus zeker een streepje voor :)
  Wat een mooie plaatjes zeg!
  Dordrecht ben ik nog nooit geweest, wordt eens tijd voor een STAPUIT die kant op aan je mooie foto't te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dordrecht zal jullie positief verrassen Trees! Ook leuk voor Jan!

   Verwijderen