Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

vrijdag 23 september 2016

Vakantieplezier thuis

Het was helemaal geen slecht plan van ons om deze vakantie thuis te blijven, of in eigen land want we zijn natuurlijk ook heerlijk een paar dagen in Noord-Holland geweest! We boffen erg dat het zulk lekker weer is en gaan er ook in de buurt veel op uit. Zondag waren we met mijn moeder aan de wandel in ons eigen dorp, heerlijk zo in de najaarszon!Blije koeien in de wei van landgoed Doornburgh, waar Priorij Emmaus gevestigd is. Het klooster gaat dicht in verband met het sterk afgenomen aantal zusters.
Hans en ik tennisten vroeger wel eens stiekum op de tennisbaan bij het klooster, waar ook een opleiding was voor secretaresses. We zijn nooit weggestuuurd, vermoedelijk had niemand ons in de gaten als de meisjes in het weekend naar huis waren. Eén keer lag er een nonnetje wat te zonnen bij de tennisbaan, toen keerden we maar snel weer om...  

Deze al wat gehavende Atalanta koesterde zich nog een keer in de herfstzon. Zal hij de reis naar Zuid-Europa nog wagen als het straks kouder wordt?  

Woensdag waren mijn nicht en haar man gezellig een dagje bij ons en zijn we naar kasteel De Haar geweest. Voor ons een vast ommetje maar het is er altijd mooi. Voor wie daar niet vaak komt is het altijd een indrukwekkende ervaring. Mijn nicht en haar man waren er 46 jaar geleden voor het laatst geweest maar kwamen toen niet verder dan de hal van het kasteel. Nu konden ze alles eens uitgebreid bekijken! Het is fijn dat je tegenwoordig zelf mag rondkijken langs een uitgezette route. Overal staan wel gidsen om uitleg te geven, zij weten van alles te vertellen over het leven op het kasteel en over de vele objecten die er te zien zijn. Je kijkt er je ogen uit en wij zagen toch ook nog weer nieuwe dingen. De kapsalon bijvoorbeeld, die hadden we nog niet eerder gezien.
   


De slaapkamer van barones Hélène van Zuylen van Nijevelt de Rothschild. De stoffering van de stoelen is pas vernieuwd door sponsoring maar de gordijnen moeten hier en daar nog vervangen worden.

Hondertwintig pannen staan er in de keuken van het kasteel, allemaal voorzien van een merkteken van het kasteel. Wat een werk om die te moeten poetsen!

De studeerkamer van één van de -destijds- jonge baronnen. De laatste baron, Thierry van Zuylen van Nyevelt van de Haar, overleed in 2011. Hij  nodigde veel bekenden uit de jet-set uit op het kasteel, zoals Brigitte Bardot, Roger Moore en Maria Callas. Dat is te zien op foto's in het kasteel. Zijn dochters, die in Frankrijk wonen, verblijven nog geregeld op het kasteel.   

 Mooi detail in een van de vertrekken. 


Tussen de gezellige bezoekjes en uitjes door kwamen we ook aan allerlei klusjes toe die anders blijven liggen of steeds half, half gebeuren: de keuken soppen, deels dan he;), maar ....de bakblikken zijn nu brandschoon en staan fijn ín een kastje in plaats van los op de koelkast. Verder hangen er lichtdoorlatende rolgordijntjes in de huiskamer in plaats van een niet werkende luxaflex, staan er weer herfstplantjes op de kale plekken in de plantenbakken, hebben we een rekje boven de wasbak op zolder om kleding in te laten uitdruipen én hangen de houders voor borstels en zeep vast, zodat het hele zaakje niet meer omkiept als ik een borstel terug leg;). Ook is de lambrisering in de gang "catproof" gemaakt. Het plexiglas tegen het kattengekrab zou eerst zonder lijst komen te hangen maar bleek toch de slap,  dus toch maar met de zwarte lijst erom. Ach wie maalt erom...
Wat een kleine maar fijne aanpassingen al met al in ons bedoeninkje!De voortuin oogt  ook weer wat gezelliger.

De laatste aankoop van Kwekerij Veronica. Ze stoppen ermee want er is geen opvolger voor de kwekerij. Jammer hoor, want nergens in de omgeving zijn de tuinplanten zo goedkoop en de mensen zo aardig als daar! Destemeer reden om in het voorjaar flink "los" te gaan met het zelf zaaien van tuinplanten in onze nieuwe kas.

Er hangen weer veel van deze jongens in de tuin. De herfst is echt begonnen.

 Violen in de ochtendzon.

Prachtig, hoe de Hortensia's verkleuren in de herfst. De nazomer is/was fijn en nu bereiden we ons langzaam voor op de komende herfst. Van Weleda kocht ik ooit eens deze serie boekjes. Ik lees er vaak in bij het wisselen van de seizoenen. Ik ben weer begonnen in de herfstversie en kom dan helemaal in herfstsfeer, heerlijk hoor!
6 opmerkingen:

 1. Vakantie in eigen land is helemaal niet verkeerd. Er is nog zoveel moois te zien.
  Kasteel de Haar staat op mijn lijstje, als het ooit een STAPUIT wordt, zul jij het vast herkennen ;-)
  Mooie foto's hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt Trees, ons eigen land is ook zo mooi! Kasteel de Haar vinden jullie ook vast geweldig Trees, zeker naar toe gaan hoor!

   Verwijderen
 2. Nederland is prachtig en het is helemaal genieten als het mooi weer is. Gelukkig hebben we dat de laatste weken volop. Door veel klussen in huis schieten onze uitjes er een beetje bij in, maar dat komt wel weer. Gisteren nog wel tijd gevonden om te fietsen in de buurt.
  Jullie wonen prachtig. Het kasteel zou ik ook nog graag eens bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou hè Willy, er is zoveel te zien in eigen land! We boften erg met het weer en hadden kleine losse klussen te doen waardoor we tussendoor ook geregeld op pad konden. Dat was erg fijn, zomaar doen wat in ons opkwam. De Haar is vast aan jullie besteed en Haarzuilens, dat vlakbij ligt, is ook een schattig dorpje om dan te bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen