Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

zaterdag 24 december 2016

Schuldig en hoop

Gisteren zijn Michelle en ik naar Amsterdam Noord geweest, naar de vogelbuurt waar de indrukwekkende documentaireserie Schuldig is opgenomen, die de afgelopen weken is uitgezonden via omroep Human, zie: http://www.human.nl/schuldig.html. Deze serie heeft veel losgemaakt bij de kijkers, ook bij ons. Voor wie nog niet gekeken heeft: de serie Schuldig gaat over mensen in deze Amsterdamse volksbuurt die in de schulden zijn geraakt. Zij kunnen daar moeilijk uitkomen, vooral door de rente en deurwaarderskosten die bovenop hun oorspronkelijke schuld komen, waardoor deze torenhoog wordt. De problemen die hierdoor ontstaan zijn complex en de keuzes die deze mensen maken zijn niet altijd verstandig maar vaak wel begrijpelijk. Zij worden omringd door diverse professionals die hen bijstaan maar die ook aan hen verdienen, zoals de boekhouder, de deurwaarder en mensen van organisaties die hen willen helpen om het hoofd weer boven water te kunnen houden. Het perspectief van de hulpverleners wordt in de serie ook goed belicht, vooral ook hun menselijke kant en hun beperkte mogelijkheden om zaken voor de mensen om wie het gaat op orde te krijgen.

Al gaat het in dit programma niet om levensbedreigende armoede zoals op veel andere plekken op de wereld, het leven is zwaar voor deze mensen door hun schuldproblemen.  De documentairemaakers, Sarah Sylbing en Ester Gould kenden de vogelbuurt al goed van andere documentaires die zij daar hebben opgenomen. dat werkt in het voordeel van deze serie. Sarah Sylbing en Ester Gould zijn genomineerd voor de prijs Journalist van het jaar door het Vakblad Villamedia. De hoofdpersonen uit de documentaire en beide makers waren 19 december ook te gast bij Jeroen Pauw, die een special wijdde aan Schuldig: http://www.npo.nl/pauw-specials/19-12-2016/VARA_101382182 

Ik was vooral geraakt door het verhaal van Dennis, de eigenaar van dierenwinkel Ambulia. Met man en macht probeert hij vast te houden aan zijn ideaal om een dierenwinkel te kunnen exploiteren in de vogelbuurt. Ook hij ontkomt niet aan het maken van schulden om zijn zaak draaiend te kunnen houden en hoewel zijn vader hem bijstaat waar hij kan, het water staat Dennis tot aan de lippen. In De wereld draait door riep tafeldame Hanneke Groenteman de kijkers op om voortaan de kattenbrokjes bij Dennis te kopen. Hieraan gaven Michelle en ik gisteren gehoor en zodoende namen we de trein naar Amsterdam CS en de pont naar Noord.
Eenmaal aangekomen in de Havikstraat troffen we Dennis aan terwijl hij druk bezig was om zware zakken kattengrit in de auto te zetten van een meisje uit Utrecht. Van heinde en ver komen de mensen naar hem toe (hoe leuk is dat!). Hij vertelde honderd uit en nam uitgebreid de tijd voor ons. Hij was precies zoals in Schuldig. Hij vertelde over zijn geliefde duif, die hij had moeten verkopen om schulden te kunnen inlossen en zei dat hij nog een kind van die duif gehouden heeft. Hij hoopt dit beestje ook te kunnen trainen tot topduif. Het gaat nu redelijk goed met de zaken maar de financiële problemen zijn zeker nog niet opgelost. De aandacht uit het land doet Dennis zichtbaar goed. Behalve bezoek aan zijn winkel krijgt hij ook kaarten uit het hele land. Hartverwarmend vindt hij het dat de mensen dat doen. "Er zijn nog zoveel goede mensen", zei hij. Zelf is hij er één van, anders zou hij niet zoveel losgemaakt hebben. Wat een aardig en goed mens, hij verdient echt een steuntje in de rug!

Wat Dennis misschien nog niet weet, is dat er een actie gestart is om hem via een bedrijfscoach en financiële ondersteuning verder te helpen met zijn dierenwinkel. Deze actie is gestart door Akki Bakkers uit Utrecht via de website van de sympathieke weldoenster Rachel van de Pol: ikreddewereld.nl. Sinds 2014 is Rachel actief als "held" om de wereld te redden. Wat een leuke site en blog en wat een geweldige initiatieven! "De naam van mijn website is met een dikke knipoog bedoeld", zegt Rachel op haar site. Ze vervolgt: "Alleen in films komt het voortbestaan van de mensheid in handen van één persoon te liggen. (.....) Problemen als de opwarming van de aarde, terroristische aanslagen, bootvluchtelingen, kinderarbeid, burgeroorlogen  en missstanden in de bio-industrie zijn zo groot en ingewikkeld. Om hopeloos van te worden. En daarom doen we soms maar niets. Maar als je die ogenschijnlijk onoplosbare problemen op micro-niveau bekijkt, blijken ze een optelsom van duizenden individuele handelingen te zijn. Dit geldt gelukkig ook voor oplossingen. Als er heel veel mensen besluiten dat ze het anders willen en zich hiervoor inzetten, dan boeken we daadwerkelijk vooruitgang. Zo hopeloos is het dus niet."

Rond oud en nieuw wordt het opgehaalde bedrag aan Dennis overhandigd en wordt hij in contact gebracht met de bedrijfscoach. Mooi dat er mensen zijn als Rachel, die anderen hoop bieden door de daad bij het woord te voegen! Ik ga haar blog en haar goede voorbeeld zeker volgen!
       
Dit is het restaurant van foodmarkt Jumbo. Voor een paar euro hebben we hier thee gedronken met een lekker taartje erbij, geen geld en een superbediening! Deze plek is sfeervol en trekt een multicultureel publiek. Zo'n plek zorgt voor verbinding tussen mensen, zulke plekken zouden er meer moeten zijn in het land....
De foodmarkt ernaast is niet te vergelijken met andere supermarkten. Leuk is dat je er naast allerlei producten, goede verse maaltijden kunt krijgen uit diverse keukens. Michelle at hier vaak voor een paar euro toen ze hier vlakbij een opleiding volgde.

We gingen nog even de Haarlemmerstraat en -dijk over. Altijd leuk om daar te struinen, niet zo druk ook als in de Kalverstraat en omstreken en hier zijn wèl leuke en aparte winkels!

  Na een grondige inspectie van alle nieuwe waar van Ambulia gaf Sissy haar goedkeuring!


Tot slot om in de eindejaarsstemming te blijven, is hier -omdat het zo mooi is- het gedicht De weg van de hoop van Václav Havel. Fijne feestdagen en alle goeds voor 2017!!

De weg van de hoop.
Diep in onszelf dragen we hoop:
als dat niet het geval is,
is er geen hoop.

Hoop is de kwaliteit van de ziel
en hangt niet af
van wat er in de wereld gebeurt.

Hoop is niet te voorspellen of vooruit te zien.
Het is een gerichtheid van de geest,
een gerichtheid van het hart,
voorbij de horizon verankerd.

Hoop in deze diepe krachtige betekenis
is niet het zelfde als vreugde
omdat alles goed gaat
of bereidheid je in te zetten
voor wat succes heeft.

Hoop is ergens voor werken
omdat het goed is,
niet alleen omdat het kans van slagen heeft.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme
evenmin overtuiging
dat iets goed zal aflopen.
Wel de zekerheid dat iets zinvol is
afgezien van de afloop,
het resultaat.

Václav Havel
5 oktober 1936 – 18 december 2011

4 opmerkingen:

 1. Deze mentaliteit maakt jullie tot prachtige mensen. Die Dennis, een schatje en zo gegund dat hij uit de narigheid komt, die aktie kan het misschien waarmaken.
  Jullie vieren het leven, niet alleen met je eigen kring, maar ook door te delen met anderen, zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lief van je Vlasje, we kunnen onszelf tot dusver gelukkig redden maar zijn ons heel goed van bewust van de broosheid van die mazzel. Bij het zien van de mensen in de serie moest ik denken aan de zin uit het nummer The turn of a friendly card van The Alan Parsons project: the game never ends when your whole world depends on the turn of a friendly card. Zo in de shit zitten dat je jezelf gaat verdoven door te kopen of gaat hopen dat je leven een andere wending krijgt doordat het lot je eens gunstig gezind is. Niet verstandig, wel menselijk en wie er een hard oordeel over heeft, heeft waarschijnlijk zelf niet in zo'n situatie gezeten. Ik hoop dat deze mensen een waardig opstapje krijgen om daarna zelf het heft weer in handen te kunnen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gebaar Mirjam.. Helpen waar kan is het fijnste om te doen wat er bestaat!
  Ik heb de doc niet gezien. Misschien kijk ik hem nog eens terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De serie is het terugkijken zeker waard, Trees! Het is een klein gebaar van ons maar veel kleine gebaren maken een grote. Jij gaat binnenkort helemaal naar Zuid-Afrika om te helpen, prachtig vind ik dat!

  BeantwoordenVerwijderen