Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

zondag 15 januari 2017

Kopenhagen

In maart vorig jaar waren Michelle en ik een paar dagen in Kopenhagen. Dat was heel gezellig. Hans wilde bij de poezen blijven maar hij had het zeker ook leuk gevonden. Wij vonden Kopenhagen een fijne, relaxte stad om te bezoeken, er was voor ons veel te zien en te doen, mooie musea, winkels om bij te watertanden (alleen helaas niet qua prijzen), een mooie oude binnenstad met hippe plekken, zoals leuke restaurantjes, een gezellige haven en aardige, scandinavisch relaxte mensen.

Er waren er nog niet veel toeristen en omdat wij er kennelijk uitzien als 'locals" werden we steeds in het Deens aangesproken. Omdat we het troffen met het weer, bleek eind maart een prima moment om in Kopenhagen te zijn. We konden alles op ons gemak bekijken en hebben genoten van de sfeer en de mooie, typisch Deense woonwinkels als HAY en Illums Bolighus, echt prachtig! We maakten vrij weinig gebruik van het openbaar vervoer, deden alles lopend en later ook met de fiets. Kopenhagen is een prima fietsstad met lekkere brede fietspaden.


Ik had al veel eerder willen bloggen over dit reisje en was begonnen aan een getekend reisverslag dat niet naar m'n zin werd. Dat wil ik nog overdoen maar het kan nog wel even duren voordat dat af is;) Daarom nu eerst alsnog het fotoverslag.


Natuurlijk streken we ook hier en daar neer om even bij te komen van onze wandelingen door de stad, zoals hier in "The Living Room" in de Larsbjornsstraede in het centrum

Wat een opoffering was dat ook weer zeg!

Dit is Stroget, het winkelgebied van KopenhagenDeze muurankers zie je veel bij oude huizen in  Kopenhagen, ze zijn oorspronkelijk roestbruin maar worden vaak voorzien van vrolijke kleuren.

Heerlijke thee kochten we bij A.C. Perch's Thehandel

Winterakonietjes in het park toen we onderweg waren naar de Botanische tuin

Er was een sfeervol boetiekje bij de ingang van de botanische tuin. Heerlijk voor die mevrouw om daar de hele dag te mogen werken!  

In de botanische tuin staan deze prachtige oude kassen Dit is het Rosenborg Slot, waar ondermeer de Deense kroonjuwelen te zien zijn. Wij zijn er niet binnen geweest. 

De koninklijke garde marcheerde vlak langs ons.

Weer zo'n leuk koffietentje.

Hier een overbekende Deense, De kleine zeemeermin

en klein is ze!

Kijk, daar zit het kopergroene dametje, met de toeristen die haar van heinde en ver komen opzoeken. 

Een marineboot voor Hans

Wat een mooie straatlantaarn!

Shop till you drop, if you like!

Ineens doemde in een gat tussen de winkels de fraaie koepel op van de Frederikskerk

Hier bij het populaire Taste hebben Michelle en ik twee keer heerlijk gegeten en gesnoept, wat was het daar gezellig en lekker!Natuurlijk hebben we ook een rondvaart gemaakt vanuit Nyhavn

Oh.....Marimekko!

....en nog meer leuks

Deens design, ook veel kleding, is te zien in het Designmuseum

Een jurk die vast geïnspireerd is op een koraalduivel, echt prachtig gemaakt! 

Met deze jurk wordt de aandacht zéker afgeleid van het decolleté...

Een impressie van Kopenhagen in de toekomst.

Nog meer Deens design.

Er was in het museum een mooie tentoonstelling "Learning from Japan", die nog loopt tot in 2017. Dit blauwe wandkleed vond ik heel mooi

Ook zo mooi, die kleuren bij elkaar.

Weer bij Stroget met z'n mooie gebouwenIn de wijk Christianshavn

In Christanshavn is ook een grote streetfoodmarket, heel hip en happening. Als je met een food-designer op pad bent, ontkom je daar niet aan... Noma, het beste restaurant ter wereld lieten wij om financiële redenen maar aan ons voorbij gaan.

Wij kozen voor Marokkaans eten, dat heerlijk was, maar dit zag er ook niet verkeerd uit!

Wij namen ook een kijkje in Vrijstad Christiania, van oorsprong een hippiebolwerk in een verlaten kazerne, vanaf de jaren '70 getolereerd als sociaal experiment van zelfbestuur. Ik vond het nu een vrij troosteloze plek waar vooral veel drugs- en alcoholverslaafden hun heil zochten. Wel een mooie muurschildering op dit gebouw vond ik.  

Verderop staat een kerk met een bijzondere toren, de Verlosserskerk of in het Deens Vor Frelsers Kirke. Dat klinkt zoveel mooier vind ik. Michelle en ik vinden Deens een mooie taal, redelijk te volgen in schrift en mooi maar onbegrijpelijk als het gesproken wordt. Ik hoorde het Deens voor het eerst echt goed in de geweldige politieke dramaserie Borgen, die Hans en ik een paar jaar geleden volgden. We konden er  geen genoeg van krijgen en keken soms meerdere afleveringen achter elkaar.      Via de haven liepen we weer richting centrum. 

's Avonds gingen we naar de bioscoop, Cinemateket, naar de film Carol, met Cate Blanchett.  Toen Michelle daar vroeg om zoete pocorn in plaats van zoute werd ze vreemd aangekeken. Dat bestaat vast niet in Denemarken. 

Op één van de laatste dagen hadden we een fiets gehuurd bij ons hotel. Daarmee fietsten we naar de wijk Frederiksberg Hier is het terrein van de voormalige bierbrouwerij Carlsberg met prachtige gebouwen die gelukkig bewaard zijn gebleven.  


Het was heerlijk om te fietsen over de brede fietspaden in Kopenhagen en we picknickten langs de oevers van de Peblinge So, één van de Meren in Kopenhagen. We fietsten weer richting centrum om een bezoekje te brengen aan Cafe Miao, het kattencafé van Kopenhagen. Je kunt gerust zeggen dat de katten daar niet zielig zijn;)Natuurlijk nam Michelle een "cattechino"


En ik gewoon thee, hoewel gewoon, uit zó'n theepot?

Een van de meren in Kopenhagen waar veel gerecreëerd wordt langs de oevers.We vervolgden onze fietstocht naar het Statens Museum voor kunst waar we ons hart
ophaalden aan veel mooie schilderijen. De collectie is heel divers, met schilderijen van eeuwen geleden tot heel moderne.

Ik meen dat we op de laatste dag het Zee-aquarium van Kopenhagen bezocht hebben. Ook prachtig was dat, heel Deens perfect verzorgd allemaal. En toen.... weer terug naar huis met maar liefst zeven uur vertraging!! Dat kwam door de staking van de Belgische luchtverkeersleiders die overal in Europa doorwerkte. We klaagden niet want veel erger dan wachten op een vliegveld was natuurlijk de aanslag op Zaventem in Brussel die kort daarop plaatsvond....  Wat afschuwelijk, wat een leed.... Ik had wel weer even genoeg gevlogen.  

6 opmerkingen:

 1. Met jouw ogen meekijken maakt het ook voor de lezer een mooie ervaring! Is er al onderzoeksnieuws?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat je het mooi vond om zo even mee te reizen! Het was ook heerlijk om daar zo rond te struinen. We moeten geduld hebben tot ergens eind februari. 17-2 is er weer een scan. Blijft spannend Vlas maar het gaat op het moment goed gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zo' n uitstapje. Ik ben een keer in Kopenhagen geweest, alleen lag toen het hele centrum open..
  Maar ja dat gebeurt in elke grote stad regelmatig natuurlijk..
  Mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je Trees, we boften ook erg met het weer, dan ziet alles er zoveel leuker uit! Als de boel open ligt heeft plaatjes schieten niet zoveel zin natuurlijk. Hopelijk waren er toch wel dingen te doen of et zien die het de moeite waard maakten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie foto's zeg. Echt prachtig. Die trui zou ik wel aan me voorbij laten gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je mrs T, leuk dat je hier even langs komt! Ja, die trui kan sommigen behoorlijk de gordijnen in jagen hè;) Groetjes en hopelijk nog eens tot ziens, over en weer!

  BeantwoordenVerwijderen