Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

zaterdag 8 juli 2017

Zweden 2017 (deel 1)

Hier is dan het eerste deel van het verslag van onze vakantie in Zweden, waar we eind mei/begin juni twee heerlijke weken doorbrachten. We hadden een huisje gehuurd in Vittsjö, in de provincie Skåne län, vlakbij de grens met de provincie Småland, de geboortestreek van Astrid Lindgren. De eerste dag stopten we voor een overnachting in Denemarken, waar we verbleven in een hostel aan een meer: de Haderslev Dam, in het charmante, oude stadje Haderslev.

 Het uitzicht op de Haderslev Dam vanuit onze kamer. 

De volgende dag bezochten we Kopenhagen, waar Michelle en ik vorig jaar in maart ook al geweest waren. Hans was hier nog nooit geweest en vond het ook een prachtige stad met een hele relaxte sfeer. We hadden geluk dat het een stralende dag was, dan ziet alles er veel mooier uit. Door de straten in het centrum marcheerden ook nu weer leden van de koninklijke garde.

Winkelstraat Stroget

Dit is de Rundetaarn, de ronde toren midden in het centrum met daarin een sterrenwacht.Na een paar uur in Kopenhagen vervolgden we onze weg naar Zweden over de brug over de Oresund die bekend is van de thrillerserie The Bridge. Ik heb deze serie nog niet gezien maar wil hem nog eens terugkijken. 

Ons huisje in Vittsjö lag aan een onverharde weg in het bos, op een perceel van bijna 4.000 m2. De naaste buren woonden 500 m verderop, als ze er al waren want de meeste huizen zijn tweede huizen die de meeste tijd leeg staan. Het viel ons op dat er veel lege, vaak ook wat verwaarloosde huizen staan in dit deel van Zweden. Het verschil tussen grotere en kleine plaatsen is wat dat betreft groot. 
De inrichting van ons huisje is sinds de jaren '70 of '80 niet meer veranderd, zo leek het tenminste. Dat was prima, wat we nodig hadden was er en wij voelden ons hier meer thuis dan op een soms zo steriele hotelkamer. 

's Avonds kon het soms koud zijn. Dan stak Hans wat houtblokken aan in de houtkachel, gezellig! Het was ook handig om de was te drogen want we hadden een paar dagen waarop het regende maar meestal was het weer prima om wat te doen.
De tv bleef na het weerbericht meestal verder uit. We lazen veel en ik was ook weer helemaal verslingerd geraakt aan mijn "guilty pleasure": borduren aan wat ooit een Chinees tafereel met vlinders moet worden. Heerlijk kneuterig allemaal!


Op de twee elektrische kookplaten in het keukentje kon ik nog best een aardige maaltijd tevoorschijn toveren maar vaak werd het een gevulde omelet, salade en/of soep.  Hoe simpel kan het leven zijn?

Hier staat:  In een klein rood huisje aan een meer zullen we wonen (met dank aan een vertaalsite). Het meer lag in ons geval wat verderop. We konden zelfs kiezen uit twee meren waarvan één barstensvol kikkervisjes.  In de tuin stonden de seringen en bloesembomen nog volop in bloei. Vogels kwetterden van 's ochtends tot 's avonds en er waagde zich op enig moment zelfs een ree vlakbij het keukenraam:

   
Het eerste uitje was naar het mooie, ruige natuurgebied Kullaberg, op de punt ten noorden van de plaats Höganäs. Voor meer over de vuurtoren:  Kullens fyr. 

In werkelijkheid was dit een minuscuul spinnetje maar zo uitvergroot ziet hij er wel exotisch en angstaanjagend uit.


 
Zicht op Mölle.

Tot zover deel één, nog zeker twee delen te gaan!! ;-) 

10 opmerkingen:

 1. Leuk hè, zo'n röd liten stuga om te verblijven, en dan ook nog een ree voor het keukenraam. Mooie tijd ook met de seringen en bloesem in bloei. Geweldige plek daar bij Kullaberg en Mölle. Fijn om het weer te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we hadden het goed naar ons zin in onze stuga en die ree in de tuin was heel bijzonder! Zweden is een prachtig land waar we nog veel te ontdekken hebben!

   Verwijderen
 2. Zeker fijn om Kullaberg weer te zien en een lekker kneuterig huisje. Heerlijk. Van Kopenhagen hebben we zelf veel te weinig gezien. Wie weet komen we er ooit nog een keer weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kopenhagen is prachtig Hans en ook een fijne fietsstad ontdekten mijn dochter en ik vorig jaar.

   Verwijderen
 3. Wat een enig huisje zeg.. ja daar kun je je wel thuis voelen!
  En de omgeving is echt prachtig! Mooie foto's ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Trees, ons huisje was idd heel knus! Zweden is prachtig en we voelden ons er gelijk weer thuis.

   Verwijderen
 4. Ziet er geweldig uit vind ik. Heerlijk genoten dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeker weten mrs. T. We hadden het heerlijk in Skane!

  BeantwoordenVerwijderen