Bij de Tulpenboom

Bij de Tulpenboom

donderdag 20 juli 2017

Zweden 2017 (deel 2)

In totaal hebben we deze vakantie, inclusief de heen- en terugreis, ca. 3900 kilometer gereden. Dat betekent dat we zo'n 2100 kilometer rondgereden hebben door Skane en een klein deel van Smaland. Zweden is een groot land, zo bleek ons ook nu weer. We hebben best veel gereden maar nog maar een deel van Skane kunnen zien. De delen die we nog niet gezien hebben, zijn vast ook de moeite waard, zoals de kuststreek van het zuiden tot en met het oosten. Hoewel we ook rustdagen inlasten, vooral als het af en toe eens regende, toerden we met plezier door het prachtige landschap van Skane.
   
Hier zijn we het landgoed Wanas in de buurt van Knislinge, waar een Beeldenpark  is met meer dan veertig werken van internationaal bekende kunstenaars. Wij genoten even van het mooie zicht op het landgoed en lieten de beelden aan ons voorbij gaan.  

Op de terugweg kwamen we ter hoogte van het gehucht Malseröd langs deze oude watermolen waar het bruine water zich kolkend een weg baande. Het water is hier erg ijzerrijk. In ons huisje hadden we ook bronwater. Het smaakte prima als het gekookt was maar zo uit de kraan vonden we het wat te ijzerachtig.  

De eerste tuin die we bezochten was Norrvikens Tradgarden in de buurt van de kustplaats Bastad, in het noord-westen, vlakbij de grens met de provincie Hallands Lan. Wat een prachtig onderhouden tuin is dat! Er is een baroktuin, Japanse tuin, renaissancetuin, rosarium en een winkel en sfeervol restaurant in de orangerie. We hadden geluk dat de rododendrons nog erg mooi in bloei waren en ook de andere planten zagen er nog fris uit. 


De bijen hebben hier haast koninklijke bijenkorven.

Wat een bloemenpracht!


De mooie Japanse tuin met uitzicht op de Laholmsbukten dat uitkomt in het Kattegat.We aten onze lunch aan zee en genoten van het mooie uitzicht.Wat verderop ligt het ruige natuurgebied Hovs Hallar. Het waaide flink toen we er waren. We klauterden over de vele stenen om te genieten van het prachtige uitzicht van de grillige kliffen tegen de achtergrond van de woeste blauw/groene zee. De enige keer dat we deze vakantie Skåne verlieten was toen we een uitstap maakten naar Växjö in Småland. Växjö is een flinke gezellige stad met o.a. een universiteit en een vliegveld. Wij bezochten er twee musea in één gebouw, Kulturparken Småland, het Zweeds glasmuseum en het Utvandrarnas Hus, oftewel Emigrantenhuis. De musea waren heel verschillend maar allebei erg de moeite waard. We hebben er uren rondgekeken en genoten van het mooie glaswerk dat van oudsher in de streek rond Växjö gemaakt wordt en beleefden de avonturen mee van de emigranten die uit armoede hun vaderland achterlieten voor een beter bestaan in Canada of de VS.  


Omdat ik zelf ook graag teken, vind ik het leuk om te zien hoe kunstenaars zich oriënteren op een onderwerp en hoe het ontwerp als eindproduct uitpakt.    Dit Zweeds begrijp ik nog wel...
Deel 3 volgt!

6 opmerkingen:

 1. Bedankt voor het meekijken en de prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie serie foto's Mirjam.. Je bent vast nog aan het nagenieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel nieuwe plekken en een aantal bekende. In Båstad zijn we geweest maar dan de tuin weer compleet gemist :-). In Hovs Hallar zijn we ook geweest. Superfoto's vooral die rechtopstaande. Het Emigrantenhuis hebben we nog niet gezien maar ik heb er vaker over gelezen en die lijkt me wel heel erg interessant. Mooie post met mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk om zo met je mee te kunnen reizen door Skåne en een uitstapje naar Vaxjö. Mooie en interessante musea in Vaxjö. Wij zijn er niet geweest, alleen langsgereden naar ons vakantieadres. De tuin staat op mijn lijstje. Ik wist niet dat het zo prachtig is, helemaal met de rododendrons in bloei. Fijn dat er nog een deel drie komt.
  Hej då!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. You have mentioned very interesting details! ps decent website.

  BeantwoordenVerwijderen